Oleh Syanty Octavia Amry

syanty@fm-media.com.my

KUALA LUMPUR: Hampir 15 tahun bertapak dalam industri radio, Suria FM kini berjaya melakar sejarah apabila meraih tempat ketiga teratas dengan mencatatkan peningkatan jumlah pendengar mingguan sebanyak 3 peratus atau 140,000 pendengar di kalangan lima stesen radio berbahasa Melayu juga secara keseluruhan di antara radio komersial di Malaysia.

Pengurus Besar Suria FM, Roslinda Abd Majid atau DJ Lin berkata, pihaknya bersyukur dengan berita itu dan ia adalah satu berita gembira buat semua warga kerja di Suria FM.

“Alhamdulillah, keputusan terbaharu kaji selidik GFK untuk Wave 2, 2022 ini menjadi satu berita gembira buat kami semua.

“Keputusan kajian kali ini mencatatkan jumlah pendengar mingguan tertinggi di Suria berbanding kaji selidik sebelumnya dari Wave 2, 2014 sehingga Wave 1, 2022.

“Usaha, komitmen, formula dan fokus yang tinggi yang diberikan oleh warga Suria telah berjaya menarik lebih daripada 3.5 juta pendengar sekaligus meletakkan Suria FM di kedudukan ketiga teratas dengan mencatatkan peningkatan pendengar mingguan dan pendengar eksklusif tertinggi di antara stesen radio berbahasa Melayu komersial,” katanya.

Berdasarkan keputusan terbaharu kaji selidik GFK Pengukuran Pendengaran Radio, Wave 2 2022, hampir semua segmen radio di Suria FM mencatat kenaikan peratusan tertinggi bagi jumlah pendengar mingguan di antara 5 stesen berbahasa Melayu komersial.

Segmen Morning-Morning Suria gabungan terbaharu, Ajak, Suraya dan Shuib pada setiap Isnin hingga Jumaat jam 6.00 pagi hingga 10.00 pagi mencatatkan peningkatan jumlah pendengar mingguan sebanyak 59,000 berbanding pengukuran (Wave) sebelumnya dan juga peningkatan pendengar eksklusif tertinggi sebanyak 119,000 pendengar di antara stesen berbahasa Melayu komersial di slot masa yang sama.

Segmen Muzik Top Suria kelolaan Cik Piah berjaya meraih jumlah masa mendengar tertinggi (Time Spent Listening) berbanding stesen radio komersial berbahasa Melayu lain iaitu selama 1 jam 34 minit dan segmen Refleksi di Suria juga berjaya mencapai jumlah pendengar mingguan tertinggi sebanyak 168,000 pendengar.

Manakala segmen-segmen seperti Suria Petang dihoskan oleh Sharifah Shahirah dan Tyzo setiap Isnin hingga Jumaat jam 3.00 petang hingga 7.00 malam, segmen Gaya Suria kelolaan Cik Piah, setiap Isnin hingga Jumaat dari jam 10.00 pagi hingga 1.00 tengahari, segmen Suria Cinta bersama DJ Lin pada setiap hari Ahad hingga Jumaat, dari jam 8.00 malam hingga 1.00 pagi dan Suria Pagi Show dikendalikan oleh Anna J pada hari Sabtu dan Ahad jam 6.00 pagi hingga 10.00 pagi, kesemuanya telah mencatatkan trend peningkatan pendengar eksklusif tertinggi di kalangan stesen radio berbahasa Melayu komersial.

Dalam pada itu, DJ Lin, mengucapkan terima kasih atas kejayaan bersama itu.

“Terima kasih buat semua, kejayaan ini kami dedikasikan istimewa buat semua pendengar Suria FM yang sentiasa menyokong dan menjadikan Suria FM radio pilihan anda.

“Kami akan terus berusaha untuk mengekalkan momentum dalam menghasilkan produk serta karya yang kreatif, segar juga menghiburkan.

“Misi kami seterusnya untuk mendaki ke tangga kedua sekaligus muncul juara bagi keputusan yang mendatang,” katanya.